Liljas Plastics VD ger oss en inblick i livet i Kina

Joakim Larsson är ny VD för Liljas Plastic i Suzhou, Kina. Vi har frågat honom om hur det är att bo i Suzhou och vara VD för ett kinesiskt bolag i en svensk koncern samt vad han ser som de största utmaningarna i hans uppdrag idag.

Vem är du?

Jag är en jordnära Smålands pojk som är född i Jönköping. Sedan 1999 har jag haft förmånen att jobba med bolag runt om i världen, vilket har varit en otrolig resa! Jag har två vuxna döttrar i Sverige, och en son som just nu bor med mig och min fru här i Suzhou.

Vad ser du som den största utmaningen med ditt uppdrag?

Just nu är ju hela omvärlden i svängning och många företag funderar över hur framtida leveranskedjor kommer att se ut. Själva utmaningen ligger nog i att balansera osäkerheten. Liljas Plast Group har en enorm styrka här genom att vi kan erbjuda både tillverkning i våra fabriker i Sverige och i Suzhou i Kina, främst för den asiatiska marknaden. Liljas Plast Group ska vara ett självklart val för de kunder som har fabriker både i Europa och Kina, vilket möjliggör att vi kan producera där kunden önskar att göra sitt inköp med samma säkra leverantör.

Varför skall man kontakta Liljas Plastic i Kina som företag?

Vi har en svensk ledning på plats som driver bolaget med ett skandinaviskt tänk, inte minst med fokus på hållbarhet och miljö. En fördel är att vi i är ATF16949 certifierade, vilket är ett måste för Automotive kunder.

Jag har jobbat i olika delar av Kina och min uppfattning är att det finns mycket kompetent personal i Suzhou. De flesta i vår personalstyrka bor i Suzhou vilket skiljer sig från många andra platser i Kina där man ofta åker till en plats för att jobba för att sedan åka hemåt när det kinesiska nyåret kommer. Det finns med andra ord en långsiktighet här. Det visar bland annat även att många av våra anställda har varit med sedan starten 2005 vilket visar på vår höga kvalitet och stolthet bland våra anställda.

Hur är det att leva i Suzhou och i Kina idag?

Jag besökte Suzhou för första gången för 15 år sedan och den har växt enormt mycket sedan dess men ändå behållit sin charm och genuinitet. Många kinesiska städer bygger bort sin historia i jakten på att bli hypermoderna, medan Suzhou har lyckats balansera båda världar och blivit en mycket kulturell stad.

Det finns oändligt med möjligheter i Suzhou. Den gamla staden är helt bevarad och väldigt trevlig att besöka. Där kan man vandra mellan kanaler och hus från forntida kejsardömen. En halvtimme därifrån kan man sedan befinna sig i stora moderna köpcenter som innehåller all världens shopping för att sedan åka gokart, besöka ridhus eller åka skridskor på en ishockeyrink. Kort sagt kan man säga att det finns allt man kan tänka sig från kultur, nöje och shopping. Suzhou är en mycket fin stad att bo och verka i.